Taataan turvallinen koulutie!

15.08.2011

Uudet ekaluokkalaiset ja kiireiset autoilijat ovat paha yhdistelmä. Vältä turhaa autolla ajoa koulun ahtailla lähiteillä.

Mieti, voisiko ainakin jo isomman koululaisen jättää turvalliseen kadunkulmaan, jos hän ei voi tulla kouluun itse kävellen tai pyöräillen. Ihan pienellekin koululaiselle maltti ja tarkkaavaisuus ovat valttia liikenteessä.

Vinkkejä turvallisemmalle koulutielle:

- Automatkoihin verrattuna itse tehdyillä koulumatkoilla oma liikenneympäristö hahmottuu lapselle paremmin ja samalla hän saa liikuntaa.
- Jos kuljetat lapsesi autolla kouluun, pysähdy koulun kohdalla niin, ettei siitä aiheudu kenellekään lapselle vaaraa ja ettei lapsesi joudu ylittämään tietä. Kouluun kiirehtiessään lapset eivät aina huomaa lähestyviä ajoneuvoja.
- Valitse turvallisin reitti. Siinä on mahdollisimman vähän tienylityksiä.
Valitse mahdollisista tienylityspaikoista lapsellesi helpoin ja turvallisin. Ohjaa häntä käyttämään myös kevyen liikenteen väyliä aina kun se on mahdollista.
- Kulje koulumatka ja uudet reitit yhdessä lapsesi kanssa ja näytä hänelle turvallinen kulku niillä.
- Korosta turvallista tienylitystä. Valitse ylitykseen sellainen paikka, josta on hyvä näkyvyys. Neuvo lasta pysähtymään, katsomaan ja kuuntelemaan. Näin hän ehtii rauhassa tarkistaa, onko tie vapaa.
- Harkitse, milloin lapsesi on turvallisinta kulkea kouluun jalan, pyörällä tai muulla tavoin. Pikku koululaisten on syytä jättää pyörä kotiin ja kävellä koulumatka.
- Huolehdi siitä, että lapsesi käyttää aina turvalaitteita kuten pyöräilykypärää, heijastinta ja turvavyötä. Käytä niitä itsekin.
- Kerro lapsellesi, että hänen on aina itse varmistettava liikenteessä oma turvallisuutensa. Lapset luottavat yleensä liikaa muihin tienkäyttäjiin, sekä autoilijoihin että kavereihinsa. Erityisesti tienylitystilanteissa on oltava tarkkana, sillä tilanteet vaihtuvat nopeasti.

Lähde ja lisää tietoa turvallisesta koulutiestä: Liikenneturva.fi

Jepulis  verkkosivut ohjaavat koululaista itse ajattelemaan omien toimintojensa seurauksia.
Yhtenä käsiteltävänä aihepiirinä on koulumatka. Sivut on suunnattu 7-8-vuotiaille oppilaille.