Steinerkoululaisesta nobelistiksi

Saksalaiselle aivotutkija Thomas Südhofille on myönnetty vuonna 2013 lääketieteen nobelpalkinto solubiologian alalta yhdessä kahden muun kollegan kanssa. Hän on tutkinut erityisesti solujen kuljetusjärjestelmien toimintaa eli sitä, kuinka solujen tuottamat aineet pääsevät oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

Näiden järjestelmien häiriöt ovat monien vaikeiden sairauksien, kuten neurologisten sairauksien, diabeteksen tai immuunijärjestelmän häiriöiden taustalla. Nämä tutkimustulokset antavat toiveita parempien diagnoosi- ja terapiamahdollisuuksien kehittämisestä.

Thomas Südhof kirjoitti vuonna 1975 ylioppilaaksi Hannoverin steinerkoulusta ja toimii vuodesta 2008 lähtien USA:ssa Standfordin yliopistossa molekyyli- ja solufysiologian professorina. Hänen äidin puoleiset isovanhempansa tekivät yhteistyötä Rudolf Steinerin kanssa ja toimivat steinerkoulun opettajina, kunnes Saksan steinerkoulut joutuivat  steinerkoulutjoutuivat natsien toimesta kielletyiksi.

Saksan steinerkoulujen liitto on pyytänyt häntä esitelmöimään Kasseliin joulukuussa 2013 steinerkoululaisten vuotuiseen tapaamiseen, jossa 250 steinerkoululaista keskustelee yhteiskunnallisen tietoisuuden ja vastuun lisäämiseksi poliitikkojen,talouselämän ja tieteen edustajien kanssa.

Tunnettuja steiner­koulun kasvatteja

lastenpsykiatri Raisa Cacciatore

kokki Sara La Fountain

pappi Marianne Heikkilä

näyttelijä Heidi Herala

mäkihyppääjä Akseli Kokkonen

kuvataiteilija Heta Kuchka

rumpali Antti Lehtinen

ohjaaja Lauri Maijala

jääkiekkoilija Oskar Osala

kirjailija Riikka Pulkkinen

sarjakuvataiteilija Ville Ranta

näytelmäkirjailija Laura Ruohonen

näyttelijä Alina Tomnikov

kirjailija Hanna Tuuri

kansanedustaja Oras Tynkkynen

kansanedustaja Sofia Vikman

professori Markku Wilenius

Maailmalla:

Jennifer Aniston

Sandra Bullock

Michael Ende

Rutger Hauer

Nastassja Kinski

Ferdinand Porsche

Justin Theroux

Lin Ullmann

Veronica Webb