Olympialaiset viidensien luokkien yhteinen haaste
Steinerkoulujen opetussuunnitelma rakentaa monin tavoin yhteyksiä eri oppiaineiden välille. Viidennen luokan historian opintoihin sisältyy antiikin Kreikka ja niinpä viidennen luokan liikunnan opetukseen kuuluvat myös perinteiset antiikin kreikan olympialaisten lajit, kuten juoksu, keihään- ja kiekonheitto, paini ja hyppylajit. Viidensien luokkien olympialaisissa oppilaat pääsevät kamppailemaan näissä lajeissa.
Olemme järjestäneet olympialaiset vuodesta 1998, yhdessä Espoon steinerkoulun kanssa. Aluksi kisatapahtuma oli pienimuotoinen, vain kaksi luokkaa oli urheilemassa, oman koulumme sekä Espoon koulun viidennet luokat. Urheiltiin Savion tutulla kentällä ja tutustuttiin toisiin kisojen jälkeen yhdessä ruokaillen.
Kun tapahtuma alkoi saada lisää kiinnostusta myös muiden koulujen taholta, siirryimme Espooseen, jossa on hyvien kulkuyhteyksien päässä loistava yleisurheilukenttä, Otaniemen stadion, Dipolin vieressä. Tapahtuma on paisunut melkoisesti. Kaukaisimmat luokat ovat tulleet Rovaniemeltä ja Oulusta. Tapahtuman laajentaminen kaksipäiväiseksi on harkinnassa.
Olympialaiset aloitetaan järjestäytymällä kaupunkien lippujen alle. Luokat on jo hyvissä ajoin jaettu eri kaupunkien edustajiin, joista kukin kantaa oman kaupunkinsa tunnusmerkkinä värillistä nauhaa. Luokan opettajat toimivat kaupunkien johtajina, jotka johdattavat urheilijajoukkonsa suorituspaikalta toiselle. Ateenalaiset, spartalaiset, Olympoksen edustajat jne. erottuvat hauskasti omiksi ryhmikseen, kun kaikki urheilijat ovat pukeutuneet valkoisiin paitoihin, joita värillinen nauha somistaa. Pyrimme kaupunkijaolla myös häivyttämään eri koulujen välille mahdollisesti syntyvää kilpailua ja antamaan oppilaille mahdollisuuden tutustua muiden koulujen urheilijoihin.
Järjestäytymisen jälkeen siirrytään suuren piiriin juhlalliseen avajaisseremoniaan. Eri koulujen oppilaat voivat esittää ohjelmaa, esim. musiikkia ja runonlausuntaa. Onpa jokunen laulukin vuosien varrella kuultu. Hieno hetki on, kun edellisen vuoden marathonin voittaja juoksee kentän toisesta päästä sytyttämään olympiatulen!
Tulella on symbolinen merkitys. Se hulmuaa rauhan ja viisauden merkkinä. Tapa on peräisin antiikin Kreikasta.
Avajaisseremonian jälkeen siirrytään suorituspaikoille. Kaikki osallistuvat keihäänheittoon, pituus -ja korkeushyppyyn sekä ”marathoniin” (noin 1,2 km).
Koulut ovat etukäteen valinneet keskuudestaan edustajat kiekonheittoon, painiin ja pikajuoksuun. Marathon juostaan viimeisenä lajina. Jännittävä hetki koetaan, kun ensimmäinen juoksija saapuvat maastosta stadionille.
Pyrimme luomaan reilua tunnelmaa koko tapahtumaan, harjoituksista alkaen. Korostetaan sitä, että kreikkalaiseen tapaan kaunis tyyli on yhtä tärkeää kuin mitattava tulos. Jokainen voi onnistua tekemään suorituksen hienolla tyylillä, vaikka ei pystyisikään heittämään pitkälle tai hyppäämään korkealle. Jokaisen osallistuminen on yhtä arvokasta.
Päätämme päivän loppuseremoniaan. Keräännytään jälleen suureen piiriin. Kerrataan kisojen kulku ja seppelöidään useita urheilijoita – hienoista suorituksista. Jokainen saa vielä mukaansa kunniakirjan – ikimuistoisen päivän kunniaksi.
Kirjoittaja on liikunnan opettaja.