Laadukas ruoka on arvokas asia

Kumiperunoita ja viikkoja sitten raastettuja porkkanoita? Niitä ei nähdä Vantaan seudun steinerkoululla, jossa on tehty tietoisia valintoja ruoan laadun suhteen koulun historian alusta alkaen.

–Koulumme sijoittuu biodynaamisen luomumaatilan välittömään läheisyyteen ja on osittain sen alueellekin, kertoo pitkän uran luokanopettajana ja puutarhanhoidon opettajana koulussamme tehnyt Liisa Hertell.

–Maisema-arkkitehti Jukka Jormola tilan viljelijänä edisti eri tavoin luomuruoan valmistusta ja käyttöä koulun Vallinojalle siirtymisen jälkeen, Liisa sanoo.

–MMM Maria Sannamo oli koulullamme 1990-luvun puolivälissä puhumassa ravitsemuksesta johtokunnalle ja vanhemmille. Asiapitoisen esitelmän seurauksena johtokunta päätti panostaa luomuruokaan ja palkata koulun keittiöön yhden keittäjän lisää, muistelee Liisa. Koulussamme on tästä lähtien ollut pääosin omassa keittiössä valmistetut ateriat. Noin 300 annosta joka päivä, joista parhaana päivänä kuusi versiota erikoisruokaa.

–Perusraaka-aineet ovat luomulaatua, joista osa saadaan lähipellolta syksyisin, muutoin käytetään mahdollisuuksien mukaan Demeter- tai luomusertifioitua ainesta. Luomutietoisuus yleisesti oli kovassa nousussa 1990-luvulla, jolloin koulussamme alkoi myös puutarhan- ja maanhoidon opetus ja perustettiin koulun havaintopuutarha, kertoo Liisa. Oppilaat työskentelivät lähipelloilla porkkanan- ja muiden juuresten kasvattamisessa.

–Lukion perustamisen myötä oppilaat suorittivat ja suorittavat edelleen myös maatalousleirin, jonka aikana tehdään maatiloilla perustuotannon töitä viljelyn ja karjanhoidon aloilla. Lisäksi nykyään voimme käydä oppilaiden kanssa Herttoniemen ruokaosuuskunnan pellolla täsmäopettelemassa vihannesviljelyä, Liisa sanoo.

 Rainer Sarström, Jukka Jormola ja Harri Linko muokkaamassa peltoa
Rainer Sarström, Jukka Jormola ja Harri Linko muokkaamassa peltoa

KAUPUNKILAISTEN OMA PELTO

Paljon kiinnostusta herättänyt osuustoimintamallinen herttoniemeläisten hanke on löytänyt kotipellon Vantaan Vallinojalta.

–Itse viljely alkoi kun kuulimme csa eli Community Supported Agriculture -projekteista Ranskasta, kertoo Olli Repo. Siitä innostuneena perustimme Ruokaosuuskunnan ja Kaupunkilaisten oman pellon. Viljely alkoi 2011 ja nyt alkaa 4. satokausi.

–Ruokaosuuskunnan palkkaama 1. personal farmerimme Susu Lagström tunsi Jukka Jormolan. Tulimme ensimmäistä kertaa talvella katsomaan peltoja, jotka olivat lumen peittämiä. Sijainti Helsinkiin ja Jukan asenne vaikutti siihen, että valitsimme viljelypelloksemme Vantaan, sanoo Olli.

–Steinerkoulun kanssa yhteistyö on ollut mahtava lisä. Olemme vuokranneet koulua heinäkuussa KVT-leirejä eli Kansainvälisen vapaaehtoistyö ry:n leirejä varten. Viljelijämme ja työharjoittelijat käyvät syömässä koululla. Steinerkoululaisia on myös vieraillut ja työskennellyt pellolla. Biodynaamisesti viljeltyjä porkkanoita ja perunoita olemme myös myyneet steinerkoulun keittiölle. Todellista lähiruokaa, Olli toteaa.

Kaupunkilaisten oma pelto on lähipelto vantaalaisille ja haluaisimmekin, että juuri steinerkoulun vanhemmat ja lähiasukkaat liittyisivät Ruokaosuuskuntaamme. Oma pelto näyttää meille kaupunkilaisille kuka kasvattaa, miten ja missä ruokamme kasvaa. Satokautta seuraamalla oppii paljon viljelystä ja tutustuu uusiin tuoreisiin raaka-aineisiin. Pellon yhteiset talkoot ovat myös mukava tapa viettää aikaa ulkona yhdessä muiden ruokaosuuskuntalaisten kanssa, innostaa Olli.

Lisätietoa ja liittymisohjeet löytyvät netistä: www.ruokaosuuskunta.fi