Keittiössä kokataan ja ruokapiiri pyörii

Oppilaiden vanhemmat arvostavat sitä, että koululla on omat keittäjät. Ruoka ei tule puolivalmisteena vaan se tehdään omassa keittiössä alusta asti. Keittiöhenkilökunnan työ on osa koulun tärkeää kasvatustehtävää ja ruoan arvostuksen opettamista. Koulu sitoo myös muilla tavoin perheitä yhteen ruoan merkeissä.

Koulun vanhemmilla on ollut useita vuosia ruokapiiri. Yhteistuumin on tilattu kerran kuukaudessa Mäkelän luomutilalta vihanneksia, juureksia ja viljatuotteita. Muutaman kerran vuodessa tehdään myös tukkutilaus kuivatuotteista kuten pavuista, säilykkeistä ja esimerkiksi ekologisesti kestävistä pesuaineista. Ruokapiirin yhteystiedot saa toimistosta.

PALSTAKATEUTTA JA HÄRKÄPAPUJA

Erilaisten ruokaskandaalien myötä ihmisillä on herännyt kiinnostus yhä enemmän siihen, mitä lautaselle päätyy. Samalla kotoilusta ja itse tekemisestä on tullut trendikästä. Jos kasvattaa itse osan ruoasta säästää myös luonnonvaroja kun kuljetukset, prosessointi ja ruoan pakkaaminen jäävät pois.

Koululle on muokattu viljelypalstat kiinnostuneille perheille. Maan muhevoittamiseen oli tarjolla kompostimultaa. Tusina innokkaita palstaviljelijöitä ilmoittautui ja niin pellolle rajattiin heille biodynaamiset luomupalstat.

Kesäiltoina kävimme perheen kanssa kitkemässä ja kastelemassa. Mieleen hiipi välillä kateus; oi, miten upeasti Annen salaatit kasvavatkaan. Onko tuolla persiljaa? Olisi pitänyt laittaa itsellekin lehtikaalia! Instagrammiin laitettiin tyylikkäitä kuvia härkäpavuista, jotta joku kadehtisi meitäkin.

Omia, herkullisia maa-artisokkia ja herneitä maistellessa tuli pollea olo. Omin käsin viljelty, läheltä.

 

Palstaviljelijöitä koululla, etualalla Aleksanteri Gustafsson.